Tienjarig jubileum én een nieuw bestuur voor Starters Succes Oss Bernheze

Starters Succes Oss Bernheze vierde op maandag 18 oktober het tienjarig jubileum. Dit deed de stichting met een feestje voor genodigden in de Pauluskerk. “We zijn trots op deze mijlpaal, want dit onderstreept nog maar eens dat we een blijvertje zijn”, aldus programmamanager Jasper van Wordragen.

Bij de ‘viering’ in de kerkzaal is een nieuw bestuur aanwezig. Voorzitter Karin Wagemakers treedt af; ze wordt tijdelijk opgevolgd door voormalig bankdirecteur én één van de initiatiefnemers van Starters Succes Oss Bernheze (SSOB): Theo Vinken. Bestuursleden Joep Kemkens en Peter de Bruin dragen het stokje over aan Marieke van Nuland (Heeren van Nuland), Rob van den Berg (Meesters van de Halm) en Milton van Haren (FiTNEZZplaza).

Zevenhonderd starters geholpen
De afgelopen tien jaar heeft SSOB zo’n zevenhonderd startende ondernemers geholpen. Vaak met een compleet coachingstraject, maar soms waren een aantal adviesgesprekken al voldoende. Ook zijn er tal van workshops, bedrijfsbezoeken en events georganiseerd. “‘Kun je me aan klanten helpen?’ en ‘Hoe kom ik aan een investeringsbudget?’ zijn vragen die starters het vaakst stellen”, vertelt Jasper van Wordragen. “Om een goed antwoord te kunnen geven, maken we een match met de juiste coach. En die duikt vervolgens samen met de starter dieper in de plannen.”

Van project tot stichting
Voor ondernemers, door ondernemers: het is een succesformule gebleken. Want waar Jasper vergelijkbare initiatieven vaak na een paar jaar al zag stranden, is SSOB fier overeind gebleven. “We zijn in 2011 begonnen als een eenjarig project van De Kracht van Oss om ondernemerschap een impuls te geven. De aanleiding? Dat jaar halveerde MSD het personeelsbestand. Vervolgens zijn we blijven bestaan, omdat het initiatief steeds nieuwe bedrijvigheid opleverde. En na twee jaar zijn we zelfs van project veranderd in een stichting. Natuurlijk hebben we dit vooral te danken aan het enthousiasme van de starters zelf.”

De transformatie naar een stichting is voor de programmanager – Jasper is al vanaf het begin aan SSOB verbonden – één van de twee absolute hoogtepunten. “Het andere is de uitbreiding naar de gemeente Bernheze drie jaar later. Daar zagen ze wat er in Oss gebeurde en dachten ze: hé, dat willen wij ook. De rest is geschiedenis.”

Plannen genoeg
Na het jubileumfeest kijkt Jasper met het nieuwbakken bestuur alleen nog maar vooruit. Hij hoopt dat ze de aanscherpte ambities van SSOB kunnen waarmaken. “We hebben plannen genoeg. Zo
willen we ondernemers langer blijven helpen; tot vijf jaar na de start. Dit is nu ook al mogelijk, maar hier wordt nog weinig gebruik van gemaakt. Verder willen we ons nóg sterker verbinden met Bernheze, nóg meer jonge starters aanspreken en nóg meer ervaren ondernemers erbij betrekken. Op naar de volgende tien jaar!”