Snecco moet Tony Chocolonely van de chips worden

Drie jonge studenten hebben hun eigen chipsbedrijf opgestart. Bijzonder hieraan is dat ze herbruikbare en recyclebare chips verpakking produceren. Sinds kort is deze chips ook verkrijgbaar bij de Jumbo-vestigingen van Van Bergen in Oss.

Wat begon als een schoolproject is inmiddels een eigen onderneming geworden: Snecco Chips. Wendell Potters (20), Niels van Geystelen (21) en Nicky Vermeule (21) zijn studenten van Avans Hogeschool Breda en bedachten een milieuvriendelijker chipsproduct. ‘’De normale chipszakken kunnen niet worden gerecycled. Deze komen bij het restafval terecht en worden vervolgens verbrand.’’

“Dat kan beter”, dachten de studenten. “Wij willen de Tony Chocolonely worden van de chips”, zegt Wendell. “Een duurzame variant van zowel het product als de verpakking is het uitgangspunt.’’
Het drietal kwam op het idee toen ze zelf een lege zak chips wilden weggooien en niet wisten in welke afvalbak deze moest. “We kwamen erachter dat de normale chipszak bij het restafval moet, vanwege de aluminium binnenlaag,’’ vertelt Niels. “Dagelijks worden er 1 miljoen van deze aluminium zakken geproduceerd. Na het opeten van de chips worden ze weggegooid en komen ze bij het restafval terecht, waar ze in een later stadium verbrand worden. Dit vonden wij onnodig en niet meer van deze tijd. Vandaar dat we een nieuw chipsproduct hebben ontwikkeld”, verklaart Niels.
Het eindresultaat is ‘Snecco chips’. Dit product heeft een 100% recyclebare chipsverpakking, in de vorm van een bakje, gemaakt van het duurzame materiaal polypropyleen. Het bakje is gevuld met chips, gemaakt van duurzaam geteelde aardappels.