Oss wil UNESCO Learning City worden: ‘Misschien wel uniek voor Europa’

De gemeente Oss gaat een aanvraag indienen om onderdeel te worden van het UNESCO Global Network of Learning Cities. Dit sluit aan bij projecten die al in Oss lopen, zoals de Lerende Stad en Leven Lang Ontwikkelen.

Idee daarachter is dat mensen zich blijven scholen en ontwikkelen en daardoor betere kansen hebben op de veranderende  arbeidsmarkt. Wereldwijd doen zo’n 270 gemeenten mee aan het netwerk van UNESCO. Oss wil daar graag bijhoren om kennis en ervaring te kunnen uitwisselen en om te leren van andere deelnemers.

Bij het indienen van de aanvraag geeft de gemeente Oss het project ‘Open Badges’ van de Talentencampus als voorbeeld. Dat zijn een soort ‘stempels’ in een digitaal paspoort die aantonen dat mensen bepaalde kennis of vaardigheden hebben opgedaan, los van schooldiploma’s of certificaten.

Richard van Ommen, directeur van de Talentencampus, was te gast bij de talkshow Focus om meer uitleg over het initiatief te geven. Wanneer de aanvraag van Oss wordt gehonoreerd, voegt de stad zich namelijk bij een select gezelschap met Den Bosch en Groningen. “Het is redelijk uniek. En zonder al te opschepperig te doen; de manier waarop wij dat doen is uniek voor Nederland en misschien wel voor Europa. Hoe je een totale stad als rijke leeromgeving beschikbaar maakt voor je inwoners”, aldus Van Ommen.

De gehele uitzending van Dtv Focus is hier te bekijken.