Minder bedrijven opgeheven in eerste kwartaal van 2021

Er zijn in het eerste kwartaal van 2021 30,2 duizend bedrijven opgeheven. Dat is ruim 9.000 minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Volgens het CBS gaat het bij 85 procent van de opheffingen om bedrijven met één werkzame persoon. Het aantal nieuw opgerichte bedrijven is 57.000, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020.

Het aantal bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon was het eerste kwartaal van 2021 met 4.655 lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020 (5.060). Het aandeel bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon steeg wel van 13 naar 15 procent. De meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon waren te vinden bij de organisatie-adviesbureaus, namelijk 135′, schrijft het CBS.

Ook stopten in het eerste kwartaal 125 kledingwebwinkels en 105 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. Bij de top 10 branches met de meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon zijn relatief veel horecabedrijven en webwinkels. De webwinkels zijn een branche met grote dynamiek met zowel veel bedrijfsopheffingen als -oprichtingen.