Altijd en overal leren met open badges

Microsoft, IBM, Autodesk… deze IT-giganten hebben continu de juiste kennis en vaardigheden in huis. Hoe ze dat doen? Door hun mensen én potentiële medewerkers altijd en overal de kans te geven om open badges te halen. Dit zijn digitale ‘bewijsstukken’ van verworven skills, knowhow of competenties.

Het klinkt wellicht als een ver-van-je-bed-show, maar ook in Oss zijn al open badges te ‘verdienen’. Op initiatief van Martijn Bos, Arlieneke Ouwehand en Richard van Ommen van de Talentencampus is het project De Lerende Stad Oss van start gegaan. “We willen hiermee een rijke leeromgeving creëren”, vertelt Martijn. “Samen met het mkb, het onderwijs, en maatschappelijke en culturele organisaties. Werkgevers én medewerkers moeten hiervan gaan profiteren. Net als werkzoekenden: open badges zijn steeds vaker keiharde valuta om ergens aan de slag te kunnen.” De start van De Lerende Stad Oss is voortvarend. Het onderwijs en zeker tien Osse bedrijven hebben het al omarmd. “We leven in een snel veranderende wereld, waardoor up-to-date kennis en vaardigheden vereist zijn”, aldus Richard. “Daarom begeleiden we organisaties bij de omslag naar een leer- en ontwikkelcultuur, met open badges als proeven van bekwaamheid.”

Bedrijfsdoelstellingen als vertrekpunt
Binnen het mkb zijn bedrijfsdoelstellingen het startpunt. Vervolgens zoeken de initiatiefnemers van de Lerende Stad Oss naar uitdagingen en ontwikkelkansen voor de onderneming, en vullen ze deze in met leertrajecten. “Vaak zetten we een bestaand cursusaanbod in, waarvoor we de open badges dan speciaal ontwikkelen”, vertelt Richard. “Maar het is ook mogelijk om zelf scholing vorm te geven. Dit kan zelfs uitleg van een collega over een machine zijn.” Open badges zijn modulair en stapelbaar. Voor verschillende onderdelen en niveaus in een leerroute kunnen dus badges verdiend worden. Medewerkers krijgen daardoor relevante opleidingsmogelijkheden aangeboden, passend bij de uitdagingen van de organisatie én het persoonlijk profiel. “Dat maakt het laagdrempelig, motiverend en veel fijnmaziger dan het reguliere aanbod”, benadrukt Arlieneke.

 

Verrijking van het cv
“Open badges zijn een online verrijking van het cv, waardoor de ‘eigenaar’ daarvan betere kaarten op de arbeidsmarkt heeft”, gaat Arlieneke verder. “Denk aan een scholier, die tijdens zijn vmbo-opleiding Bouwen, Wonen en Interieur al een eerste open badge voor 3D-tekenen behaalt. Aansluitend verdient hij er één voor maatvoering met Revit van Autodesk. En daarna scoort-ie bij CyBe Construction de badge voor 3D Concrete Printer operator. In een ideaal scenario gaat hij daar ook nog eens aan het werk. Dit kan allemaal dankzij de bestaande doorlopende leerlijn tussen het mbo en het mkb.”

Aantrekkelijke werkgever
De drijvende krachten achter De Lerende Stad Oss zien veel kansen voor bedrijven. Zo zijn medewerkers duurzaam inzetbaar, omdat ze slimmer en vaardiger worden. Ook is het mooie marketing. “De scholier uit het voorbeeld van zojuist verdient een open badge met logo van CyBe erop”, aldus Richard. “Die deelt hij vol trots op social media, waardoor iedereen het beeldmerk terugziet. Bovendien heeft CyBe al vroeg kennisgemaakt met jong talent.” “Bied je je medewerkers de kans om relevante badges te halen?”, vertel hij verder. “Dan word je niet alleen vaak door de buitenwacht gezien, maar ook gewaardeerd als aantrekkelijke werkgever. Want je geeft je mensen de kans om zich continu te ontwikkelen.”

de lerende stad oss erkent vaardugheden met open badges

UNESCO Learning City
Dat het open badges-concept zich op allerlei plekken al bewijst, sterkt het trio in hun overtuiging om de Lerende Stad Oss te realiseren. Ook helpt de erkenning van de provincie, die Oss als voorbeeld ziet voor andere Brabantse steden. “De gemeente gaat zich zelfs als learning city aanmelden bij UNESCO”, vertelt Richard tot besluit. “Met dit initiatief lopen we echt voorop!”

bron: Bedrijvig Oss