Aanvragen Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

De regering heeft een derde steunpakket aan coronamaatregelen aangekondigd. Onderdeel daarvan is de nieuwe regeling TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). TONK duurt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021.

Wat is TONK?
TONK is een tegemoetkoming voor inwoners die te maken hebben met minder inkomsten door de coronamaatregelen, waardoor ze hun woonkosten niet meer kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of de hypotheekrente.

Voor wie is TONK?
TONK is bedoeld voor zelfstandigen, maar ook voor werknemers en mensen met een uitkering. Denk daarbij aan flexwerkers en mensen die door de coronamaatregelen moeten terugvallen op een uitkering, zoals WW of Tozo.

Hoe hoog is de tegemoetkoming?
Dat hangt af van de situatie. Om de hoogte van TONK te berekenen kijkt de gemeente naar de hoogte van de (woon)kosten, het netto inkomen en welk deel van de kosten iemand zelf nog kan betalen. De tegemoetkoming is maximaal € 570,- per maand per huishouden. TONK is mogelijk voor maximaal 6 maanden en wordt in één keer uitbetaald.

Hoe aanvragen?
Je kunt TONK bij de gemeente aanvragen vanaf 10 maart 2021 (13.00 uur) via www.oss.nl/tonk.