Gemeente Oss start met extra dienstverlening voor ondernemers

Gemeente Oss start de pilot Project Tozo. Wethouder Kees van Geffen: “Wij staan klaar voor ondernemers die ons nú nodig hebben. Met Tozo lukte het veel ondernemers door te gaan met hun bedrijf. Maar sommigen hebben meer of andere hulp nodig. Zoals coaching, hulp naar werk in loondienst, schuldhulp of BBZ (Bijstand voor Zelfstandigen). Alleen al praten over hoe je je leven, werk en inkomen anders kunt inrichten, kan helpen.” Al 30 ondernemers meldden zich aan en de eerste kleine successen zijn behaald.

Eerste ervaringen
De eerste kleine successen zijn al behaald. Adil Bayouni, kartrekker Project Tozo: ‘Een zelfstandig DTP’er brachten we in contact met een bedrijf in assemblagewerk. Daar werkt hij nu 20 uur per week, naast zijn DTP werk. Dat is toch 20 uur per week een vast inkomen. En een tentenbouwer die geen werk meer had, kwam bij ons voor ander werk. We hebben een groot netwerk. Zo kennen we een ondernemer die coronastraten inricht met zijn tenten en genoeg werk had. Nu is de ene tentenbouwer dus in dienst bij de andere. Naast begeleiding naar ander werk, helpen we ondernemers ook bij vragen over hoe ze verder kunnen met hun bedrijf, schulden of hun loopbaan. Dat doen we zelf en met organisaties en partners waarmee we samenwerken.’

Tozo
Op dit moment werkt de Rijksoverheid aan een wet om ondernemers te helpen, die het zwaar hebben door de coronacrisis. De ervaringen van Project Tozo neemt de gemeente Oss mee bij het uitvoeren van de nieuwe wet en invullen van de dienstverlening. Bijna 2000 Osse ondernemers meldden zich aan voor Tozo 1 en 2. Sinds 6 oktober kunnen ondernemers zich aanmelden voor Tozo 3.