ZomerOndernemer: Aangenaam verrast door jong talent

In plaats van een vakantiebaantje, geld leren verdienen met een idee of eigen bedrijf. Dat is in een notendop waar de ZomerOndernemer over gaat. Het landelijke project heeft als doel om jongeren tussen de 15 en 22 jaar, kennis te laten maken met ondernemerschap. Met trainingen, workshops en bedrijfsbezoeken leren ze tijdens de zomervakantie de kneepjes van het vak.
Je bent jong en je wilt wat…

De jonge ondernemers stappen het ZomerOndernemer traject vaak binnen met ideeën, vragen en soms ook twijfels. Zes weken later presenteren ze hun concept alsof ze al jaren ondernemen; stralend en vol vertrouwen in de toekomst. Iets wat Anne Somers (22) uit Uden herkent. “Ik nam vorig jaar deel aan het project omdat het mij kon helpen om mijn droom, een interieurdesign bureau opzetten, te verwezenlijken. Ik had zelf al een eerste opstart gemaakt, maar was nog niet helemaal tevreden. In de loop van het traject ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk al goed bezig was, maar ik heb nog veel meer nuttige ervaring opgedaan. Zoals hoe de administratie bij te houden en beter te netwerken.”

Juist in de zomervakantie
De Osse Robin Couprie (22) deed in 2017 mee en heeft inmiddels haar eigen crossfitschool ‘Feel So Good’. ZomerOndernemer kwam voor haar op het juiste moment. “Tijdens mijn studie wist ik dat ik meer wilde. Op school leer je basisvakken, daarna kun je jezelf specialiseren. Maar hoe je een bedrijf start, leer je nergens… Nadat ik in juni mijn diploma kreeg, had ik alle tijd om mijn eigen onderneming in buitentraining en voedingsadvies te realiseren. Een kleine maand later zat ik in het traject!”, zegt ze. “Maar je bepaalt zelf hoeveel tijd en energie jij in je bedrijf steekt”, vult Anne aan.

Boost!
Het project begint met een driedaagse training waar je de algemene handvatten voor ondernemerschap krijgt. Na deze training begin je met je bedrijf en kom je wekelijks bij een gastbedrijf terug om met de groep andere deelnemers de voortgang te bespreken en workshops, lezingen en rondleidingen te krijgen van interessante ondernemers. Robin: “Het is verfrissend om te zien hoe andere jongeren met een passie voor ondernemen het aanpakken of hoe zij kijken naar je idee of bedrijf. Die visies en feedback helpen enorm. Daarnaast waren de bedrijfsbezoeken interessant. Daar heb ik veel nieuwe contacten opgedaan, hulp en advies gekregen.” Anne: “Het is niet alleen het sparren met leeftijdsgenoten en nieuwe vrienden maken. Ook binnen de groep kun je klanten en samenwerkingen vinden!”

Regionale en landelijke winnaar
Naast hun persoonlijke groei heeft het project meer vruchten afgeworpen. Anne mag zichzelf met haar bureau Swink Design, winnaar van de derde editie van ZomerOndernemer Oss-Bernheze noemen. “Ik ging er niet vanuit dat ik in de prijzen zou vallen, maar als ik iets doe, doe ik het niet half. Inmiddels werk ik fulltime in mijn eigen bedrijf vanuit een kantoor in de Udense Ideeënfabriek!”, laat Anne weten. In elke regio wordt na afloop een winnaar aangewezen die uiteindelijk door mag naar de landelijke finale, waarbij 14 deelnemende regio’s tegen elkaar strijden. Anne werd met haar sterke concept ook nog eens gekozen als landelijke winnaar en won een reis naar Riga, waar ze Nederland vertegenwoordigde tijdens de grootste ondernemersbeurs voor jongeren in Europa. “Het was een fantastische ervaring, die gezorgd heeft voor meer naamsbekendheid en een uitbreiding van mijn klantenportfolio”, zegt ze enthousiast. Ook Robin kijkt positief terug op het traject: “De ervaring heeft mij zelfverzekerder gemaakt en het inzicht gegeven dat ik het ondernemerschap aankan.” Anne: “Als je jong bent, een goed idee hebt of je eigen bedrijf wil, moet je zeker meedoen! Ik vond het een unieke kans.”