De Week van de Circulaire Economie in Oss

Voor de 8e keer werd de week van de Circulaire Economie gehouden. Dit jaar van 6 tot en met 11 februari. In deze week laten bedrijven in heel Nederland zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Ook in Oss! De gemeente Oss zette daarom verschillende bedrijven in de spotlights.

Onder andere Pawn.nl uit Berghem kreeg een podium om te laten zien dat ze focussen op recyclen en 3TAC als het gaat om hun energieneutrale reclame. De schijnwerpers gingen ook op drukkerij Wihabo uit Geffen die een zeer actief beleid voeren als het gaat om mens, materialen en milieu. Dat is gebaseerd op drie pijlers: verantwoord grondstoffen-gebruik, circulariteit en dematerialisatie. En Josina Bloemen die in 2019 het certificaat “Barometer duurzame bloemist” verdienden door een duurzamere bedrijfsvoering en het inkopen van bloemen en planten de op een duurzamere manier zijn geteeld.

Maatschap van Loon kreeg bezoek van wethouder Jacco-Peter Hooiveld.  De boerderij is een familiebedrijf en is duurzaam als het gaat om energie. De wethouder had een speciale circulaire taart meegenomen van Het Lithse Bakkertje. Bij alle bedrijfsbezoeken deze week was er een duurzame en lekkere traktatie van onder andere Brood & Beleg, warme bakker Marcel Sanders, Echte Bakker Van Mook en Bakker Lamers. En er is meer te vinden op het gebied van circulariteit en eten: zoals het plantaardige voedingsmerk LikeMeat. Een ander boerenbedrijf dat tijdens de week van de Circulaire Economie werd aangehaald is melkveehouderij Van Erp. Zij draaiden een pilot met Bokashi., een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie wordt behouden.

Mooie bedrijven uit de gemeente die een podium kregen waren Spirit solar Lighting, verpakkingsbedrijf Nutripack of Van Hees Infra Techniek. Natuurlijk was er ook aandacht voor de logistieke sector die ruim vertegenwoordigd is in de gemeente Oss. CEO Frank Verhoeven van Vos Logistics zei onder andere dit over verduurzaming: “We maken ons op voor de toekomst om steeds groener te worden. We zijn begonnen met het elektrificeren van ons wagenpark, dat ook wordt opgeladen vanuit onze eigen zonnepanelen. Dit past in onze strategie en visie en is de enige manier om relevant te blijven in transport en logistiek.”

Naast logistiek, was er ook aandacht voor de bouwsector met Dombosch Bouw BV, Bouwbedrijf Berghege en de tiny houses en andere concepten van Haaks BV. Wethouder Frank den Brok bracht onder andere een bezoek aan Ripstaal Group. Ook de organisator van onder ander het WK Wheelchair Tennis Masters in Oss Team TOC werd onder de aandacht gebracht omdat het volop bezig is met vervolgstappen om de Sustainable Development Goals concreet te maken.

Meer lezen over de Week van de Circulaire Economie in Oss kan hier: https://www.linkedin.com/showcase/oss-werken-en-ondernemen/posts