Starters Succes spreekt de taal van de ondernemer

Ongeveer tegelijk met de Kracht van Oss was de aftrap van Starters Succes. Een initiatief dat startende ondernemers coacht en begeleidt en hierbij wordt ondersteund door de Kracht van Oss. Programmamanager Jasper van Wordragen kijkt terug én vooruit op Starters Succes.

“Toenmalig wethouder Jan van Loon, Theo Vinken, directeur van de Rabobank en een aantal ondernemers staken de koppen bij elkaar voor een initiatief om ondernemerschap in Oss van binnenuit te stimuleren en begeleiden”, aldus Jasper.  Vrij snel werd gestart met ondersteuning. “Onze boodschap is helder: we zijn er voor ondernemers die wonen of werken in Oss en die maximaal 5 jaar bezig zijn.”

Behoefte
Er blijkt behoefte aan deze coaching. Starters Succes begeleid per jaar gemiddeld zo’n 75 ondernemers. Niet meer alleen in Oss, ook Bernheze is inmiddels aangesloten. “We bekijken wat nodig is voor een starter. Een coachingtraject,  doorverwijzing of een aantal gesprekken op specifieke thema’s zoals financiering of marketing.” In de eerste jaren werden daarnaast grotere bijeenkomsten georganiseerd. “Dat doen we niet meer, omdat er al veel aanbod is op andere plekken. We pakken dat nu kleinschaliger op met bijvoorbeeld workshops of ondernemersbezoeken of ontbijten waarbij onderwerpen als social media, contracten en ondernemerschap aan bod komen. Onze bijeenkomsten zijn om kennis of inspiratie op te doen en natuurlijk een goede gelegenheid voor starters om te netwerken.”

Hetzelfde bijltje
Wat is het succes van Starters Succes? Naast de duidelijke boodschap voor wie ze ondersteuning bieden is het herkenning. “Wij zijn zelf ook ondernemers dus veel vraagstukken van starters herkennen we. We hebben met hetzelfde bijltje gehakt en hebben zelf ook uitdagende periodes meegemaakt als ondernemer. We spreken dezelfde taal als de starters die we begeleiden.” Bovendien zien ondernemers meerwaarde in deze begeleiding. “Het is ook onderzocht: je hebt als ondernemer meer kans op succes en groei als je je laat helpen. Je kunt sneller starten en vermijdt veel valkuilen.” Starters Succes zoekt ook samenwerking met ondernemersorganisaties als TIBO. “We bieden onze starters een halfjaar gratis lidmaatschap aan. Dan hebben ze direct toegang tot een interessant netwerk van ondernemers in de omgeving.”

Meer opzoeken
De toekomst ziet Jasper positief in voor Starters Succes. “We willen graag doorgaan met het helpen van starters. Ik zou nog meer dan we nu doen, ondernemers willen betrekken die we eerder gecoacht hebben. Elkaar meer opzoeken en verbinden zodat we binnen de huidige financiële kaders nog meer mensen kunnen helpen.”

Starters Succes Oss Bernheze

Gestart in 2011
Met 9 coaches
Ruim 700 starters begeleid

 


In de komende maanden besteden wij aandacht aan het tienjarig jubileum van De Kracht van Oss met artikelen over diverse projecten die in de afgelopen jaren ondersteund zijn als De Kracht van New Business, Droomwinkel en de Talentencampus. Hoe zijn deze ontstaan, wat is de status en wat hebben ze teweeg gebracht.