Samenwerken aan een toekomstbestendige regionale economie

“In Oss is de wil om elkaar op te zoeken en samen te werken er van nature. Dat is de letterlijke kracht van Oss”, sprak de eerste voorzitter Rob Prins bij de start van het initiatief in 2011. Dat geldt na 10 jaar nog steeds. Veel bleef hetzelfde, nog meer veranderde. Een goed moment om terug en vooruit te kijken bij deze mijlpaal.

In november 2011 sloegen initiatiefnemers gemeente Oss, Rabobank Oss en omgeving en het bedrijfsleven de handen ineen om de economische kansen van de gemeente te verzilveren en nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Het unieke samenwerkingsverband De Kracht van Oss werd geboren. Directe aanleiding was een onderzoek van de Rabobank naar de economische kracht van Oss en de urgentie na het wegvallen van duizenden banen bij MSD. Tien jaar verder is ook Oss veranderd op economisch gebied, bijvoorbeeld de grote behoefte aan kavels voor bedrijven.

Duurzame groei
De Kracht van Oss is de motor van initiatieven als Kracht van New Business, Starterssucces en de learning communities van de Talentencampus. “We willen bijdragen aan de duurzame groei van ondernemers in de regio. Daarvoor hebben we verschillende programma’s. De focus ligt daarbij op het MKB en start-ups”, aldus Frank den Brok, wethouder en bestuurslid namens de gemeente Oss. “Belangrijke thema’s vormen innovatie, verduurzaming, groei en banen. We werken hierbij graag samen met ondernemers, onderwijs, overheid en inwoners. Natuurlijk staan we ook altijd open voor nieuwe samenwerkingen.”

Kennis, middelen en verbinding
Karin Wagemakers is sinds 2016 voorzitter van De Kracht van Oss. “We hebben de afgelopen tien jaar samen gewerkt aan een gezonde toekomst voor de Osse economie. Ondernemers hebben we gefaciliteerd met kennis en middelen. Meer dan ooit is verbinden van partijen belangrijk en dat is ook onze kracht. En we gaan na tien jaar met dezelfde urgentie en gedrevenheid verder om het bedrijfsleven te ondersteunen.”

 


In de komende maanden besteden wij aandacht aan het tienjarig jubileum van De Kracht van Oss met artikelen over diverse projecten die in de afgelopen jaren ondersteund zijn als De Kracht van New Business, Droomwinkel en de Talentencampus. Hoe zijn deze ontstaan, wat is de status en wat hebben ze teweeg gebracht.