ALLES WAT je MOET WETEN OVER DE TOZO

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.

De regering heeft besloten dat ondernemers en zzp’ers langer gebruik kunnen maken van Tozo. De nieuwe regeling heet Tozo 3 en loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021. Tozo 1 liep eind mei af, Tozo 2 eind september. De Tozo is verlengd tot 1 juli 2021. Tozo 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021 en Tozo 4 loopt van 1 april tot 1 juli 2021. Over Tozo 4 wordt begin 2021 informatie bekendgemaakt.

Zelf beoordelen of je gebruik kunt maken van Tozo? Vul de checklist in op www.krijgiktozo.nl. Dit geeft een eerste indruk of je in aanmerking komt.

Waarvoor is de uitkering voor levensonderhoud?
Deze uitkering vult je inkomen tijdelijk aan tot het sociaal minimum. De hoogte hangt af van je leeftijd en leefsituatie. De uitkering is een gift. Je hoeft die dus niet terug te betalen. Maak alleen gebruik van Tozo als je het geld echt nodig hebt.

Waarvoor is de lening bedrijfskapitaal?
Deze lening kun je aanvragen om liquiditeitsproblemen op te lossen. Je kunt maximaal € 10.157 lenen met een rente van 2%. De maximale looptijd van de lening is 3 jaar. Tot 1 januari 2021 hoeft je niet af te lossen. Kun je vanaf deze datum de rente of aflossing niet betalen? Dan kun je mogelijk uitstel krijgen op basis van persoonlijke omstandigheden.

Tozo 3 aanvragen
Op de webpagina van de gemeente Oss kun je de uitgebreide toelichting en het aanvraagformulier vinden.