Een boost voor Oss met het Economic Development Program

Het Economic Development Program Oss (EDP) startte in 2014 in een economisch zware tijd voor Oss. Het was opgezet om de lokale economie en talentontwikkeling een positieve boost te geven en zette samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs echt op de kaart. Het laatste programma draaide in 2017 maar programmamanager Renske van Grinsven krijgt nog regelmatig vragen van mensen die interesse hebben in het EDP.

In het programma werkt een team van high potentials uit onderwijs, overheid en ondernemingen in elf maanden aan vraagstukken op het gebied van onder andere werkgelegenheid en economische groei in Oss te realiseren. “Er waren verschillende initiatieven die geleid hebben tot het EDP in 2014. Marieke Vossen, voormalig hoofd kernteam Economie van de gemeente Oss, was initiatiefnemer”, herinnert Renske zich. “Het EDP ging voor complexe opdrachten en concrete oplossingen.” Niet alleen kon het programma rekenen op enthousiaste deelnemers, ook bepalende bedrijven en organisaties in Oss en de regio waren van harte bereid het programma te ontvangen en te ondersteunen. Daarnaast kon het EDP rekenen op inspirerende (gast)docenten als Wobine Buijs (burgemeester), Roel Schutten (directeur Agrifoodcapital), Karin Visser (bestuurslid ROC) en Coen Bais (directeur De Lievekamp).

Effectief en concreet
De Kracht van Oss geloofde in de opzet en ondersteunde het programma financieel en met inzet vanuit hun netwerk. “Het bestuur was voor ons een belangrijke sparringpartner. Naast een jaarlijkse evaluatie, waren ze ook bij de eindpresentatie van de deelnemers aanwezig.” Joep Kemkens, bestuurslid van de Kracht van Oss onderschrijft het belang van een project als het EDP. “Het draagt bijvoorbeeld bij om ervoor te zorgen dat Oss een aantrekkelijke stad is waar jonge talenten willen werken en blijven wonen. Het past bij de Kracht van Oss omdat het op een effectieve en concrete manier inzet op samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Zo maken we het verschil.”

Stappen zetten
De high potentials gingen onder andere aan de slag met een vraagstuk om de Osse haven meer bekendheid te geven. Renske: “Daarvoor hebben ze samengewerkt met verschillende bedrijven in het havengebied. Dat heeft geleid tot een inspirerend en leerzaam onderwijspakket dat op Osse scholen is ingezet.” Vanuit de deelnemers aan het EDP kreeg Renske ook veel positieve reacties: “Ze geven aan veel geleerd te hebben. Velen hebben stappen kunnen zetten in hun carrière. Zo zijn meerdere deelnemers niet lang na het programma in het hoger management gekomen en een deelnemer is direct na het programma wethouder geworden.”

Veel energie
Het project is in een soort pauzestand toen om verschillende redenen er onvoldoende deelnemers waren voor jaar vijf. “Er wordt nog regelmatig over gesproken. Ik krijg soms nog vragen van potentiële deelnemers, maar ook directeuren en bestuurders of het nog loopt. Misschien is het wel een goed om het weer nieuw leven in te blazen. Het heeft in slechts enkele jaren écht wat teweeggebracht.”

Economic Development programma

  • 4 programma’s
  • 47 deelnemers
  • 9 opdrachten
  • Inspirerende gastdocenten

In de komende maanden besteden wij aandacht aan het tienjarig jubileum van De Kracht van Oss met artikelen over diverse projecten die in de afgelopen jaren ondersteund zijn als De Kracht van New Business, Droomwinkel en de Talentencampus. Hoe zijn deze ontstaan, wat is de status en wat hebben ze teweeg gebracht.