5 oktober: weekend van de wetenschap

Op zaterdag 5 oktober doet Oss mee aan het Weekend van de Wetenschap met een boordevol programma in de Bibliotheek van Oss aan de Raadhuislaan. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er doe-workshops voor kinderen en kennisrijke lezingen voor volwassenen. Ook Osse bedrijven vertellen over wetenschappelijke kennis in onze maakindustrie. Het gaat allemaal over wetenschap. Toegang is gratis en voor iedereen die nieuwsgierig is en wil ontdekken. Op de websites van Bibliotheek en Tref het in Oss vind je uitgebreide informatie over het Weekend van de Wetenschap.

 

LEZINGEN over vrachtwagens van de toekomst, duurzame medicijnen en kunstmatige intelligentie

  • Hoogleraar Tom Heskes spreekt over Artificial Intelligence en hoe deze ontwikkeling gaat zorgen voor grote doorbraken en innovaties in de maakindustrie.
  • Manager Trinette Stolle praat ons bij over ontwikkelingen in de biotechnologie. Ze zegt: “We bevinden ons in een biotechnologische revolutie met onder andere spectaculaire toepassingen voor medicijnen”
  • Lars Kool van UMS verteld over hoe hij elektrische vrachtwagens bouwt. Hij zegt: ‘Onze kinderen vinden zelfrijdend straks doodnormaal’.
  • Richard van Ommen van de Talentencampus geeft uitleg over hoe je kennis en vaardigheden beter kunt laten zien.
  • Dirk Jan van Zoelen van Aspen legt uit hoe momenteel steeds meer grondstoffen voor medicijnen duurzaam tot stand komen.

 

VOOR KINDEREN: leer programmeren, maak je eigen haargel en nog veel meer

De hele dag door van 11.00 tot 16.00 uur:

Op zoek naar chemie met de ResourCity App: om 13.30 uur start vanuit Bibliotheek Oss een tour in het centrum van Oss. Onder begeleiding van professor EinZweistein en speel je samen de ResourCity App. Neem een mobiele telefoon met databundel mee.

Als je haar maar goed zit: maak je eigen haargel: Om haargel te maken, moet je wat weten van scheikunde. Wil jij ook leren hoe je zelf haargel maakt? Met een leuke kleur en een lekkere geur?

To space and beyond! (DIY) Raketten maken: Je eigen raket maken én de techniek leren om deze echt af te ‘schieten’. Na afloop mag de raket mee naar huis en je hoofd vol kennis over techniek, scheikunde en natuurkunde

Kun je vloeistoffen stapelen?: Vloeistoffen zoals water en melk mengen toch altijd door elkaar? Of toch niet? Is scheikunde tovenarij…?

Let’s go Banana’s: Piano spelen op bananen? Ja, dat kan echt, met de Makey MaKey! Met dit apparaatje kun je de computer de gekste opdrachten geven. Hoe? Ontdek het zelf! Reis mee in de wereld van de Green screen: Maak een foto van jezelf op de maan, zwevend tussen planeten of met een echte raket.

Leer programmeren met de Bee-Bot: Met Bee-Bot kun je programmeren? Weet jij het antwoord op alle vragen en lukt het jou de Bee-Bot te laten rijden? Van 11.00 tot 16.00 uur

Luisterfiets: bewegen en luisteren naar een verhaal!: Op de Luisterfiets, een hometrainer met iPad en koptelefoon, kun je fietsen en tegelijkertijd naar een verhaal luisteren. Zolang je trapt, klinkt er een verhaal. Van 11.00 tot 16.00 uur

Wat bevindt zich boven ons hoofd?: Wat is er allemaal zien aan de hemel? Kunnen we alleen ’s avonds sterren en planeten zien of ook overdag? Hoeveel planeten zijn er bij onze zon? Bekijk een stuk van Apollo’s hitteschild en het ruimte landschap met een 3-D bril.

Biologieles 3.0: via Virtual Reality beleef je alle organen, bloed en zenuwbanen en spieren  in 3D. ROC De Leijgraaf neemt je mee op ontdekking in het menselijk lichaam!

Ervaar zelf hoe lasertechniek werkt!: In Oss zijn zeker 40 bedrijven die met laser werken. Soms wel 40 meter lang. Ze gaan door staal van centimeters dik. ROC De Leijgraaf laat je zelf ervaren hoe de lasertechniek werkt.

Meten is weten en meer….: Ontdek de Carrousel Wetenschap en Techniek, meet je eigen medische data en zie het Virtual t-shirt in actie. Van 11.00 tot 16.00 uur

Ken jij Pleo de Dino Robot al?: Pleo is een vriendelijke robot-dinosaurus waar kinderen van leren houden en voor kunnen zorgen.

 

Meer informatie

www.nobb.nl/activiteiten/agenda-oss

www.trefhetinoss.nl/uitagenda