Economic Development Program Oss 2017

Het Economic Development Program Oss (EDP-Oss) is inmiddels een begrip geworden in regio Oss met alweer de start van een derde editie in september 2016. Maar liefst zeventien geselecteerde talenten vanuit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven werken en leren in programma aan de toekomst van Oss en aan ontwikkeling van hun leiderschaps- en sectoroverstijgende samenwerkingsvaardigheden. Door deze samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen wordt de potentie voor innovatie en economische ontwikkeling in de Osse kenniseconomie goed benut.

De volgende vier vraagstukken staan centraal in deze editie van het EDP:
• Uitwerken van kansrijke concepten waarin wonen, werken en ontmoeten in het Osse centrum verder vorm krijgt en diverse bedrijven en organisaties in samenwerking een rol kunnen pakken. Opdrachtgever Interzorg Thuiszorg;
• Bedenk één of meerdere concrete Smart City oplossingen voor het Oss van de toekomst. Opdrachtgever gemeente Oss;
• Ontdek innovatieve kansen voor de Talentencampus Oss en leg de basis voor realisatie van deze kans waarmee je de potentie van je ontdekking aantoont. Opdrachtgever Talentencampus Oss;
• Onderzoek en ontwikkel een concept om het gezamenlijke initiatief ‘Graanmouterij Oss’ succesvol tot stand te brengen. Opdrachtgever Landerij van Tosse.

De vier teams die je hiernaast samen ziet, werken tot juni 2017 aan het realiseren van een concreet resultaat op hun sociaal-economische opdracht. Geen papieren-tijgers in het EDP! In de middag van 27 juni 2017 presenteren de vier teams hun eindresultaat en hun leerproces in het programma.

De volgende editie van het Economic Develop Program start in september 2017 en de eerste talenten hebben zich hier nu al voor aangemeld. Bij interesse in deelname aan het programma of indien jouw sector of organisatie een opdracht in wil dienen voor een crossectoraal team, neem contact op met programmanager Renske van Grinsven via EDprogrammaoss@gmail.com

EDP-Oss wordt gerealiseerd onder begeleiding van de triple helix stuurgroep (Frank den Brok; overheid, Peer van Summeren; onderwijs, en Lambèr Hendriks; ondernemers) met programmaleiding van Renske van Grinsven en met ondersteuning van de Kracht van Oss.

“Het Economic Development Program in Oss kwam voor mij op het juiste moment! Het heeft me veel gebracht én samen hebben we een bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling in de gemeente Oss. Door de inspirerende deelnemers en het programma heb ik mezelf beter leren kennen. Op zijn zachtst gezegd was het voor mij een ‘game changer’; ik was klaar voor een volgende stap in mijn loopbaan. Ik kan iedereen met ambitie om het verschil te maken dit programma aanraden!”  – Marinus Biemans, wethouder gemeente Deurne

 

Achtergrondinformatie bij het programma: 

Het EDP-Oss werkt met een relatief klein team talenten aan grote ambities. Een belangrijk doel van het programma is om nieuwe netwerken op te bouwen en samenwerking te verstevigen tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Door het trainen en coachen van de ambitieuze high potentials op kwaliteiten op het vlak van leiderschap, samenwerking en innovatie en door ze te verbinden aan impactvolle leiders uit de drie O’s vindt sterke persoonlijke ontwikkeling en verbinding plaats. De geselecteerde high potentials werken in vier teams van vier à vijf personen crossectoraal aan het vinden én realiseren van innovatieve en concrete oplossingen die daadwerkelijk een positieve sociaal-economische impact hebben in (regio) Oss wat het laatste doel vormt.

Bijzonder is dat aan het programma alle sectoren in regio Oss actief mee doen. Vanuit verschillende invalshoeken worden complexe opdrachten aangedragen die een bijdrage moeten leveren aan de Osse economie. Daarnaast worden alle ontwikkeldagen van het programma georganiseerd bij één van de sectoren om meer te leren en te zien wat er gebeurt ‘achter de schermen’ van deze organisaties. Zo is het programma o.a. te gast geweest bij het ROC, de gemeente Oss, Dome X en het Pivot Park.

Naast senior begeleiders kent het programma bijzondere gastdocenten, zoals Wobine Buijs-Glaudemans (burgemeester gemeente Oss), Roel Schutten (directeur Agrifoodcapital), Karin Visser (bestuurslid ROC), Coen Bais (directeur De Lievekamp) en vele anderen. De high potentials leren natuurlijk ook veel van elkaar door samen te werken in een compact en multidisciplinair team waarmee ze met beperkte middelen een echt product of oplossing neer moeten zetten. Netwerken, creatief denken, resultaatgerichtheid, maar vooral ook veel inspiratie opdoen en omzetten naar iets tastbaars zorgt voor veel energie in het programma!